U bent hier

McDonald’s restaurant ontvangt als eerste gebouw in Nederland Europees duurzaamheidcertificaat

Amsterdam, 26 november 2012 – McDonald’s restaurant Amsterdam Zuidoost ontvangt als eerste gebouw in Nederland het GreenBuilding Partner certificaat van de Europese Commissie. Tevens is dit het eerste McDonald’s restaurant in Europa met deze status. Het restaurant draagt met diverse maatregelen bij aan de Europese ambitie om klimaatverandering tegen te gaan en dient als voorbeeld voor de uitrol van energiebesparende oplossingen bij andere McDonald’s restaurants in Nederland.

“Dit certificaat is voor ons een erkenning van de structurele verduurzaming van onze restaurants. Focus op minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot en afvalreductie is verankerd in onze bedrijfsvoering”, aldus Jo Sempels, Algemeen Directeur McDonald’s Nederland. “Ook in de toekomst zetten we onverminderd in op innovatieve en praktische duurzaamheidsoplossingen in de 231 McDonald’s restaurants in Nederland.”

Het McDonald’s restaurant Amsterdam Zuidoost is in september 2011 verbouwd tot een McDonald’s E-Flag Restaurant (De ‘E’ staat voor Energy). In het restaurant worden slimme energiebesparende oplossingen getest, waaronder LED verlichting, zonnepanelen, warmteboilers op zonne-energie, speciale Low Oil Volume-friteuses en watervrije urinoirs. De oplossingen die succesvol zijn, worden ook doorgevoerd in andere McDonald’s restaurants in Nederland. Eind dit jaar zijn 151 restaurants voorzien van LED verlichting en zijn er watervrije urinoirs in inmiddels 68 McDonald’s restaurants. Hierdoor bespaart elk restaurant jaarlijks 115.000 liter water per urinoir. Daarnaast is de Low Oil Volume-friteuse de nieuwe standaard in de keuken. Deze friteuse gebruikt slechts 14 liter frituurolie in plaats van 25 liter, terwijl de capaciteit hetzelfde blijft. Zo besparen de restaurants tot maar liefst 40 procent aan olie en 5 procent aan energie.

Het GreenBuilding programma

Het GreenBuilding programma is, sinds 2005, een initiatief van de Europese Commissie om ondernemingen te stimuleren vrijwillig energiebesparende maatregelen te nemen in bedrijfsgebouwen. Deze energiebesparingen dragen bij aan de Europese maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. De gebouwensector is verantwoordelijk voor meer dan 40% van de vraag naar energie in Europa. Eén derde van deze vraag komt van zakelijke gebouwen, zoals kantoorgebouwen, scholen en horeca.