U bent hier

McDrive van McDonald’s 25 jaar in Nederland

Amsterdam, dinsdag 25 september 2012 – ‘Bedankt voor uw bestelling. U mag doorrijden naar het eerste raam’. Wie herkent deze beroemde zin niet? De afgelopen 25 jaar hebben al 690 miljoen Nederlanders deze zin gehoord, want zoveel gasten bezochten sinds 1987 tot en met vandaag de McDrives in Nederland. Het aantal McDonald’s restaurants met een McDrive is sinds 1987 razendsnel gestegen. Inmiddels is de 145ste McDrive in Nederland een feit. Om het zilveren jubileum te vieren met alle gasten, ontvangt iedere gast van McDonald’s vandaag een gratis Hamburger bij een bestelling van tenminste 1 euro. Het jubileum kreeg een extra feestelijk tintje. Jo Sempels, algemeen directeur McDonald’s Nederland, gaf vanmorgen een dinercheque voor 25 personen weg aan de 690 miljoenste bezoeker van de McDrive.

De eerste McDrive in 1987

McDonald’s opende in 1987 de eerste McDrive in Nederland, waar je kunt bestellen vanuit je auto, in Huis ter Heide. In Amerika was de McDrive op dat moment al twaalf jaar een succes. Ook in Nederland sloeg dit voor Nederlanders nog onbekende innovatieve concept meteen aan. Zo was direct na de opening de oprit van de eerste McDrive al te kort voor de vele toestromende auto’s. Tien jaar later, in 1997, stonden er in Nederland al 86 restaurants met een McDrive. Vandaag opent de 145ste McDrive haar deuren in Geldrop en zal McDonald’s Nederland ook de komende jaren op zoek gaan naar locaties waar een restaurant met McDrive kan worden geopend.

Gasten steeds centraal

Het succes van de McDrives in Nederland is volgens Jo Sempels, algemeen directeur van McDonald’s Nederland, wel te verklaren: ‘De McDrive laat bij uitstek onze innovatieve kracht én het luisteren naar onze gasten zien. De afgelopen 25 jaar hebben we de McDrives continu aangepast aan de wensen van onze gasten. Steeds snellere service, kortere wachttijd, uitbreiding van het productaanbod. Daarnaast werd het voor gasten steeds makkelijker om onze producten te bestellen’. Sinds de opening van de eerste McDrive groeide het Nederlandse wegennet met 38 duizend kilometer en verdubbelde het aantal personenauto’s. Daarnaast veranderden met onze levensstijl ook onze auto’s. Die zijn van een kaal vervoermiddel inmiddels getransformeerd naar een tweede huiskamer, waarin we meer willen doen en dus ook iets willen eten.

Innovatie ten top

De McDrive van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met de McDrive van 25 jaar geleden. Zoals in alle aspecten van de bedrijfsvoering van McDonald’s, staat ook bij de McDrive kwaliteit en service voor haar gasten centraal. Bij de McDrive betekent dat een continue verbetering waar mogelijk. Zo beschikken twintig McDrives inmiddels over een Side by Side Drivelane, waardoor twee auto’s tegelijkertijd kunnen bestellen. Iedere bestelling doet inmiddels denken aan een pitstop: er werken steeds minimaal vier medewerkers samen om een gast snel en vakkundig te helpen. Het uitgifteraam werd door de jaren heen groter en vriendelijker. Verder kunnen gasten hun bestelling tegenwoordig zien op een display naast de bestelpaal. Ook in de toekomst zal McDonald’s blijven inspelen op de behoeften van haar gasten en haar McDrives steeds verder perfectioneren.

690 miljoenste bezoeker vandaag in McDonald’s Amsterdam Zuidoost

Jo Sempels deelde vanmorgen aan de 690 miljoenste gast van de McDrives in Nederland een bijzondere prijs uit. Mevrouw Huiman heeft een speciaal diner bij McDonald’s aangeboden gekregen voor 25 personen. ‘Ik ben blij verrast’, aldus mevrouw Huiman. ‘Ik bezoek de McDrive graag met mijn vriendinnen. De McDrive is altijd goed bereikbaar en ideaal om op allerlei momenten van de dag even snel doorheen te rijden’.  

De belangrijkste feiten over 25 jaar McDrive in Nederland op een rij:

  • De eerste McDrive in Nederland werd in 1987 in Huis ter Heide geopend. Tien jaar later waren dat er 86. Inmiddels hebben 145 restaurants van McDonald’s een McDrive.
  • De eerste Side by Side Drivelane (een McDrive waarbij gasten in 2 auto’s tegelijkertijd kunnen bestellen) werd op 16 maart 2010 geopend bij het McDonald’s restaurant in Hoofddorp.
  • Vanaf 1987 bezochten in totaal 690 miljoen gasten de McDrives in Nederland. Als we al deze gasten naast elkaar zouden zetten kunnen we 8,6 keer de wereld rond.
  • Gemiddeld 45% van de gasten van een McDonald’s restaurant kiest voor de McDrive.
  • Het record aantal auto’s dat per uur door de McDrive heeft gereden staat op 178. Dat betekent gemiddeld zo’n 20 seconden per gast.
  • Het streven is om gasten in maximaal 90 seconden te helpen. Gewoonlijk duurt een volledige rit door een McDrive niet langer van 3,5 minuut.
  • Bij iedere bestelling werken gemiddeld 4 medewerkers van McDonald’s samen om de gasten snel te kunnen bedienen.

Over McDonald’s

In Nederland heeft McDonald’s 231 restaurants, die wekelijks door zo’n 3 miljoen gasten worden bezocht. Ruim 17.000 medewerkers vormen de kern van de organisatie. Het streven naar kwaliteit in alle facetten van de bedrijfsvoering staat centraal. Dit heeft McDonald’s vertaald in de visie Good Food Fast. McDonald’s wil iedere gast op elk gewenst moment de beste kwaliteit en een gevarieerde keuze bieden.

Einde persbericht.


Fotobijschrift: De heer Jo Sempels, algemeen directeur McDonald’s Nederland, deelde vanmorgen een dinercheque uit aan mevrouw Huiman, de 690 miljoenste bezoeker van de McDrive. 

Noot voor de redactie (niet ter publicatie):

Voor meer informatie en/of aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

McDonald’s Nederland, afdeling Communicatie
Debbie de Wagenaar, telefoon: 020 564 27 61