U bent hier

Eerste glutenvrije Hamburgers in ruim 50 McDonald’s restaurants

McDonald’s biedt vanaf vandaag haar gecertificeerde glutenvrije burgers aan in ruim 50 McDonald’s restaurants in Nederland. De 75-jarige coeliakiepatiënt Ab Otten uit Den Helder ontving vandaag zijn eerste glutenvrije Hamburger ter ere hiervan. De introductie is het resultaat van een zeer zorgvuldig voorbereid proces dat in nauwe samenspraak met de Nederlandse Coeliakie Vereniging tot stand is gekomen. Gasten kunnen bij de circa 50 restaurants terecht voor een glutenvrije Hamburger, Cheeseburger of Quarter Pounder.

Ab Otten, coeliakiepatiënt, ontvangt uit handen van Debbie de Wagenaar, lid van de Directie van McDonald’s Nederland, zijn eerste glutenvrije Hamburger
 

De introductie van de glutenvrije burgers beantwoordt aan de toenemende vraag van mensen met coeliakie, een chronische ziekte waarbij het lichaam, met name de darmen, geen gluten verdraagt. “Bij McDonald’s vinden we dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om van onze producten te kunnen genieten. Veel mensen met coeliakie eten nu niet buiten de deur. Dat maken wij met deze stap wel mogelijk. Ook zij kunnen nu genieten van een Hamburger bij McDonald’s”, aldus Debbie de Wagenaar, lid van de Directie van McDonald’s Nederland. Ab Otten geeft aan erg blij te zijn met de glutenvrije burgers: "Ik kan nu eindelijk met mijn kleinkinderen mee naar McDonald's en dan een glutenvrije Hamburger bestellen. Dat maakt een bezoek nóg leuker en lekkerder."

 

Met zorg ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging

De glutenvrije burgers zijn in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) tot stand gekomen. Esther Melenberg, hoofd diëtetiek van de NCV: “In steeds meer restaurants kun je glutenvrij eten. Dat is op zich goed nieuws. Maar hoe veilig is dat nu echt? Van de glutenvrije burgers bij McDonald’s kunnen we dat nu in ieder geval met zekerheid zeggen. Samen met McDonald’s hebben we de afgelopen maanden een intensief traject doorlopen van auditing en controles. Het was mooi om te zien op elke manier McDonald’s er alles aan heeft gedaan om te kunnen voldoen aan de meest strenge normen van de Horeca Alliantie van de NCV.” 
 


 

De Glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder van McDonald's
 

Gecertificeerd glutenvrije burgers

Na een uitgebreide test door een onafhankelijk bureau toonde McDonald’s aan dat het eindproduct ruim onder de vereiste 20 parts per million zat, wat noodzakelijk is om voor het Horeca Alliantie Certificaat “Lekker Glutenvrij” van de NCV in aanmerking te komen. De testresultaten zitten hier ruimschoots onder: de glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder bevatten zelfs minder dan 5 ppm (0,0005%) gluten. Melenberg van de NCV: “McDonald’s wil dat iedereen bij hun kan eten. Ook de mensen die om medische redenen gluten moeten mijden.” Het glutenvrije broodje dat McDonald’s gebruikt voor de glutenvrije burgers draagt het internationale Euro Cross Grain keurmerk en bestaat voornamelijk uit rijst, maïs en tapioca.

 

Onderzoek

In opdracht van McDonald’s Nederland deed Maurice de Hond in mei 2015 representatief onderzoek naar glutenintolerantie en glutensensitiviteit onder 5.000 respondenten. 45% van de respondenten met (symptomen van) glutenintolerantie maakt duidelijk dat het niet eenvoudig is om een restaurant te vinden dat rekening houdt met hun glutenproblematiek. Voor 18% van de ondervraagden gaat dat zelfs zo ver dat hun levensvreugde beperkt wordt, omdat zij nauwelijks buiten de deur durven te eten. Debbie de Wagenaar: “Uit een pilot bleek niet alleen dat mensen met coeliakie unaniem tevreden waren over de glutenvrije burger, maar er ook speciaal voor naar een specifiek restaurant waren gereden. Met de introductie van glutenvrije burgers komt McDonald’s tegemoet aan een behoefte.” Maar liefst 51% van de respondenten zegt “heel graag de tanden eens in een broodje hamburger te willen zetten”.
 

Geen extra kosten

De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder zijn vanaf nu verkrijgbaar in ruim 50 restaurants. Deze restaurants werken met een nieuw productiesysteem, waarbij producten direct op bestelling worden bereid. McDonald’s biedt de glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder aan voor dezelfde prijs als de reguliere burgers.