U bent hier

McDonald’s kondigt doelstellingen aan voor verbetering productverpakkingen en vermindering afval

Vandaag - 16 januari 2018 -  heeft McDonald’s Cooperation haar wereldwijd geldende doelen voor de verbetering van haar productverpakkingen en de vermindering van de hoeveelheid afval bekend gemaakt. In 2025 zal 100% van de productverpakkingen (die in de restaurants wordt gebruikt) afkomstig zijn van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen, met een voorkeur voor materialen met het FSC-keurmerk. Ook zal McDonald’s wereldwijd recycling van de productverpakkingen in de restaurants mogelijk maken.

 

Als grootste restaurantketen van de wereld, heeft McDonald’s de verantwoordelijkheid en kans om een bijdrage te leveren aan een van de meest urgente maatschappelijke en milieu-uitdagingen van deze tijd. McDonald’s is zich ervan bewust dat haar wereldwijde supply chain door haar schaalgrootte een aanzienlijke impact heeft op de omgeving. Daarom voert het bedrijf continu verbeteringen door in haar sourcing, verpakkingen en transportprocessen om de footprint te beperken. Met 37.000 restaurants in meer dan 100 landen met 69 miljoen gasten per dag, kunnen ook kleine aanpassingen al een aanzienlijk verschil maken. Daarom zet McDonald’s haar schaalgrootte in om een positieve impact te maken en kijkt ze altijd hoe ze de lat hoger kan leggen om zo de verantwoordelijkheid als bedrijf voor haar omgeving te nemen.

 

Reduce, re-use, recycle

 

McDonald’s Cooperation werkt al ruim 25 jaar aan een verduurzaming van de verpakkingen en doet dat onder andere in samenwerking met het Environmental Defense Fund (EDF). Dit heeft ertoe geleid dat op dit moment al vijftig procent van haar productverpakkingen van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen gemaakt is. McDonald’s heeft stappen gezet om overbodige verpakkingen te verwijderen, steeds meer materialen te recyclen en met specialisten samen te kijken naar mogelijkheden om volumes van verpakkingen te reduceren.

 

Nederland

 

In Nederland is McDonald’s altijd op zoek naar de beste verwerkingsmethodes die in de markt beschikbaar zijn. In de keuken scheiden we ons afval al decennia lang in acht verschillende stromen, om deze te laten recyclen: papier, plastic, PET-flessen, frituurolie, organisch afval, koffiedik, slagroombussen en restafval. We richten ons nu specifiek  op het verpakkingsafval dat achterblijft in de restaurants, dat voor 80% uit papier en plastic bestaat.  In Nederland verkennen we de mogelijkheden van automatische nasortering van dit afval. Door na het sorteren additionele sorteer en reinigingsstappen toe te passen is het mogelijk om materialen geschikt te maken voor recycling. Hiermee geven we afval een hogere waarde als grondstof voor nieuwe materialen en producten. De Universiteit van Wageningen (WUR) heeft na onderzoek positief gereageerd. McDonald’s neemt ook deel aan de Taskforce Circulaire Economie, waarin overheid, universiteiten en bedrijven samenwerken om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

 

 Ook werken we samen met Nederland Schoon om zwerfafval tegen te gaan. Zo participeren we op zaterdag 24 maart met vele restaurants actief aan de Landelijke Opschoondag.